среда, 27. мај 2020.

Фејсбук и образовање- У последњих десетак година живимо у несумњивом времену експлозије интернет технологија. Ако било шта буде обележавало време у коме живимо по коме ће нас препознати генерације  у будућности то је управо ово, како смо препознали знаке времена и у њима учествовали да нас оно прегази као што је прегазило све оне који, на пример, деведесетих нису препознали шта за Европу значи,на пример, пад Берлинског зида!

-Иако су организовани бројни семинари да се наставници едукују у примени друштвених мрежа у образовном процесу још је велики отпор према њима јер се оно код многих наставника још не препознаје као средство учења већ као једна новотарија која може да наруши традиционалне односе.

-Али измене Закона о основама система образовања и васпитања као и Стратегија развоја образовања за период 2012-2020 већ предвиђају методе учења који се базирају на комбинацији формалног и неформалног образовања укључујући и образовање на даљину које спада у обе категорије.

-Бројни су примери позитивних употреба друштвених мрежа у образовању. Тако су, на пример, ученици 5. Београдске гимназије основали фејсбук страницу наших писаца. Профил песника би сачињавио опис његових дела и живота.  Едмодо се користи у настави Основне школе “Иван Горан Ковачић” у Нишкој Бањи. Глогстер се користи као виртуална учионица у Основној школи ”Ђура Јакшић” у Каћу...

- Суштина овог система је да мотивише ученике који и онако много времена проводе на интернету то време креативно искористе и за учење.

- С друге стране су препознате и одређене слабости интернета као што су губитак људског контакта, злоупотреба интернета, лоша сигурност учесника и компликованост коришћења.


-  Све ове опасности су ипак недовољне да би се друштвене групе могле искључити из процеса учења јер оне свакако могу да се коригују и тако да повећају квалитет услуга у образовању као што су боља информисаност између родитеља, ученика и наставника, већа интерактивност од класичног сајта, развој истраживачког духа код ученика итд.

 http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5_%D1%83_%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D1%83

 http://www.skolskidnevnik.net/2013/02/drustvene-mreze-u-nastavi/

 http://www.valentinkuleto.com/2013/03/primena-koncepta-drustvenih-mreza-u-obrazovanju/

Нема коментара:

Постави коментар