среда, 27. мај 2020.

Ukidanje vaspitne uloge srpskih škola
-Jedna od medjunarodnih obaveza koju je Republika Srbija preuzela još 2001. godine je bila demokratizacije obrazovanja. Ovo ne samo da je bio nasušni obrazovni cilj nego i nasušni društveni cilj.

-Prema studiji koja je uradio UNICEF još 80-tih srpsko društvo je okarakterisano kao izrazito autoritarno što je ukazivalo na ono što će se desiti, a to je dolazak na vlast jednog nedemokratskog režima koji će rasturiti Srbiju. Ovo stanje je posledica dugogodišnje diktature komunističke partije i sa njime se Srbija suočavala iako je kao država imala dugu tradiciju ustavnosti, pravne države i vladavine prava.

-Jedan od načina rešavanja ovog problema bio je demokratizacija školstva i jačanje njegove vaspitne uloge zbog čega su u škole uvedeni predmeti gradjansko vaspitanje i verska nastava.

-Medjutim, poslednjih godina svedoci smo perfidnih tendencija ukidanja ovih predmeta kroz njihovi trivijalizaciju, nedostatak programa i veštačkog sučeljavanja a sve u cilju jačanja autoritarnih tendencija u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар