среда, 27. мај 2020.

Образовање ствара раст
- Енглески филозоф Бекон рекао је пре пола миленијума "знање је моћ" !
Ова крајне чудна, необична и спорна фраза остала је предмет сукобљавања до данас и не би било паметно упуштати се у све те расправе да чињенично искуству није дало предност образовању: једноставно образовање ствара раст, оно је база а економија је надградња.

-Дакле све супротно од Лењина,Маркса и савремених материјалиста али сасвим у духу Хегела: када се чињенице супростављају духу, тим горе по чињенице!

- Али и да чињенице, то јест искуство, дају неку употребну  вредност показује случај Јапана.

-Јапану су после другог светског рата американци забранили да држи војску. Та, за њих понижавајућа чињеница ,преокренула се у њихову предност. Уместо у војску издвајали су од 1946 године до 1955 године  око 40% свог буџета за образовање!!!

- Издвајање великих свота за образовање је од Јапанаца начинило не само једну мирољубиву нацију, што они до тада никада нису били, него и светску економску силу.

- Сматрамо, дакле, да ове чињенице несумњиво доказују да образовање ствара економски раст а не обрнуто!!! Други закључак би био да и Србија може да примени јапанско искуство на себе јер с њиме има доста сличности и то кроз модел бесплатног и свима доступног образовања на свим нивоима.

Нема коментара:

Постави коментар